Konto w euro do pracy za granicą w Banku Smart Opinie
Autor |
Wiadomość |
mirka
|
2015-07-28, 14:03 Konto w euro do pracy za granicą w Banku Smart Opinie
Witam. Chcę podjąć pracę za granicą w Irlandii. Mam zamiar założyć konto walutowe w euro Smart, bo z tego co się orientowałam to jedyne darmowe konto walutowe z kartą.
Ale zastanawiam się nad szybkością przelewów w tym koncie (Konto Smart EU).
Czy ktoś wie, kiedy realizowane są sesje w Smart Banku?
Prosze o opinie
|
jaro33
|
2015-09-17, 10:26 konto smart eu opinie
Mam Smart Konto i muszę przyznać, że jestem zadowolona z szybkości wykonywania przelewów.
http://www.banksmart.pl/konta/smart-konto-eu/
Konto Smart EU opinie:
http://www.tanie-konto.pl/smart-bank/smart-konto-eu-walutowe/
http://bankowe-konta.info/opinie-i-oceny/smart-bank-konto-walutowe-recenzja-i-opinie/
Opinie o banku smart sa na ogol pozytywne
Wysyłając pieniądze do innego banku, wiele razy trafiały na konto odbiorcy tego samego dnia. Trzeba tylko zrealizować przelew przed daną sesją wychodzącą. Pytasz, kiedy są sesje w Smart Banku – wychodzące są o 8:00, 12:00 i 14.15, a przychodzące o 11:30, 15:30 i 17:30. Jeśli nawet pieniądze nie zdążą dotrzeć danego dnia do odbiorcy, może się on ich spodziewać już dnia następnego :)
Natomiast przelewy wewnętrzne realizowane są bez wpływu na sesje, od razu.
|
Bingo
|
2015-10-07, 23:44
Przelew z banku Smart Bank do konta w tym samym banku to kwestia kilku minut o ile nie kilku sekund. Przelew ze Smart Bank do innego banku to zazwyczaj kwestia do 24 godzin. Jeśli chodzi o przelewy zagraniczne, to masz jeszcze wiele innych rozwiązań, można korzystać z kantorów online, które sa zazwyczaj tańsze niż przewalutowanie.
Natomiast same wypłaty w bankomatach w europie w Smart Banku są darmowe. Moim zdaniem oferta jaką proponują jest naprawdę interesująca.
Ja jeszcze nie mam konta w Smart Bank, ale to kwestia czasu, potrzebuję wolnych 15 minut żeby założyć :)
|
phouchef
|
2015-10-15, 12:56
Ok, to ja rozwiewam wątpliwości. To konto w Smart Bank będzie dobre jeśli pracujemy za granicą, ale do wpłat na to konto, ewentualnie jako konto rezerwowe. Ja mieszkając w UK czy w jakimś innym państwie europy, założyłbym tam konto bankowe i z niego korzystał na co dzień. Natomiast jeśli chciałbym rezerwowo wypłacić środki, to skorzystałby wtedy na przykład ze Smart Banku. Minusem jest to, że prowizja za przewaltowanie to jest 3%. Przy kwotach do kilkuset złotych to nie robi większej różnicy, ale przy 10 000 zł, to mamy 300 zł prowizji, chyba że przy większej kwocie jakoś to spada.
Nie mam stu procentowej pewności, ale tak gdzieś zasłyszałem.
|
Bernardo
|
2015-10-24, 20:08
Bingo napisał: |
Przelew z banku Smart Bank do konta w tym samym banku to kwestia kilku minut o ile nie kilku sekund. Przelew ze Smart Bank do innego banku to zazwyczaj kwestia do 24 godzin. Jeśli chodzi o przelewy zagraniczne, to masz jeszcze wiele innych rozwiązań, można korzystać z kantorów online, które sa zazwyczaj tańsze niż przewalutowanie.
Natomiast same wypłaty w bankomatach w europie w Smart Banku są darmowe. Moim zdaniem oferta jaką proponują jest naprawdę interesująca.
Ja jeszcze nie mam konta w Smart Bank, ale to kwestia czasu, potrzebuję wolnych 15 minut żeby założyć :) |
A nie wiecie jak to jest z przelewem do konta na spółce matce? O co chodzi. Smart Bank jest zcęścią holdingu FM bank, czyli wielkiej spółki bankowej, która z tego co wiem, ma inne marki bankowe. Czy przelewając pieniądze np. do FM banku one będa przechodziły jakoś szybciej niż na przykład do innego banku, który jest całkiem inną spółką? Z punktu widzenia całego systemu, powinno to właśnie tak funkcjonowac, prawda? Czy ktoś przelewał kiedyś ze Smart Bank do FM Bank? W jakim czasie przyszedł przelew?
Pozdrawiam
|
phouchef
|
2015-10-28, 12:19
Poczytałem co nie co informacji na temat przelewów w Smart bank i jestem pozytywnie zaskoczony, chciałbym uzupełnić swoją wcześniejszą wypowiedź.
Oto co udało mi się znaleźć na stronie:
Sesje przychodzące Sesje wychodzące
11:30 8:00
15:30 12:00
17:30 14:00
Pierwsza tabelka to księgowanie przelewów na koncie smart bank. Zobaczcie, że są to 3 godziny w ciągu dnia, czyli dośc sporo, niektóre banki mają tylko 1 porę.
Dowiedziałem się też o tzw. przelewach SEPA czyli przelewy europejskie.
Do FM bank przelew prawdopodobnie będzie dochodził natychmiast. Ręki sobie uciąć nie daję, ale palec u nogi już tak;)
|
Bingo
|
2015-11-02, 10:30
Wiesz co, co do tych sesji przychodzących i wychodzących, nie wiem jak to jest faktycznie, ale w większości banków z jakich korzystałem czy korzystam, to z banku do banku kasa przychodzi z dnia na dzień. Nie ważne, że Smart Bank będzie miał nawet 10 sesji wychodzących, jak i tak wszystko zależy od tego jak zaksięgują te pieniądze w banku do którego jest wysyłany przelew. Rozumiesz co mam na myśli :)
Gdyby w banku x były tylko 2 sesje przychodzące tygodniowo, to wtedy pieniądze przychodziłyby co kilka dni.
Podobnie z kwestią przysyłania pieniędzy do Smart Banku. Bank X może wysyłać środki bardzo rzadko.
Dlatego tego argumentu bym nie brał pod uwagę za bardzo.
|
Bingo
|
2015-11-02, 10:33
Szukam w miarę taniego i szybko dostępnego kredytu gotówkowego. Nie ukrywam, że interesuje mnie raczej wyższa kwota.
Znalazłem kilka banków w tym między innymi Smart Bank i mBank, które reklamują się z takimi produktami niemalże „od ręki”. Jestem jednak ciekaw, jak to wygląda w praktyce.
Znajomi ostrzegają mnie przed korzystaniem z kalkulatorów, bo nie zawierają one w sobie dodatkowych opłat. Problemem dla mnie jest to, że nie ma oddziału Smart Banku, by wypytać na spokojnie o wszystkie szczegóły. A chciałbym porównać do siebie te dwie oferty.
|
mirka
|
2015-11-27, 22:33 moje opinie i doświadczenia z Bank Smart
Bank Smart to moje pierwsze doświadczenie z bankowością mobilną i póki co jestem zadowolony. Strona dość przejrzysta, konto czytelne, dostęp do najważniejszych informacji szybki.
Przeszkadza mi trochę to, że w moim telefonie nadal nie mogę korzystać z aplikacji. To spore niedociągnięcie i dziwię się, że bank nie zadbał o to jeszcze przed przedstawieniem się klientom. Mam jednak nadzieję, że problem zostanie wkrótce rozwiązany.
Jak długo opłaty nie będą wygórowane (nie mówię nawet, że konto zawsze ma być darmowe), nie planuję szukania niczego innego.
|
Kijacki
|
2015-12-08, 22:32
Karta dla podróżujących za granicą - to mnie obecnie interesuje.
Ostatnio bardzo polubiłem podróżowanie po Europie. Muszę przyznać, że chciałbym jakoś zabezpieczyć swoje finanse w trakcie przebywania poza krajem. Mianowicie nie chcę mieć zawsze przy sobie bardzo dużej gotówki. Słyszałem o takim rozwiązaniu, jakie daje Smart Bank. Wydaje mi się, że posiadają w swojej ofercie jakąś kartę płatniczą, którą można posługiwać się w dowolnym kraju bez potrącania z tego tytułu jakiejkolwiek prowizji. Czy to rzeczywiście dotyczy wszystkich krajów znajdujących się w UE?
|
|